{ "title": "Bakteri Hastalıkları", "image": "https://www.bakteri.gen.tr/images/bakteri-hastaliklari.jpg", "date": "21.01.2024 02:13:35", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Bakteri hastalıkları, çok sayıda bakteri hastalığı bulunmaktadır, bu hastalıklar günümüzde de yaygın bir şekilde görülmektedir. Bakteri hastalığının bazıları, insanlarda çok sık karşılaşıldığı için son derece büyük önem taşımaktadır. Bu hastalıklar insanlarda tedavi edilmediği sürece çok büyük sorunlara neden olmaktadır. Çünkü bakterilerden kaynaklanarak ortaya çıkan hastalıklarda tedaviler yapılmadığında bakteriler hızla büyüyerek hastalığın devamlı olarak artmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra bakteri hastalıkları, yetişkinlerde de çocuklarda da karşılaşılan bir durumdur. Fakat çocukların bağışıklık sisteminin zayıf olmasına bağlı olarak daha çok çocuklarda karşılaşılan bir durumdur. Bakteri hastalıklarının ayrıca diğer hastalıklardan bir büyük dezavantajı bulunmaktadır. Bu dezavantaj ise bu hastalıkların çoğunun ciddi bir şekilde bulaşıcı olmasıdır. Tabi ki her bakteriyel hastalık bulaşıcı değildir fakat bu hastalıkların birçoğunda bulaşıcı olma durumu vardır. Çünkü bu hastalıkların asıl nedeni bakterilerdir. Bakteriler ise kişiden başka bir kişiye geçtiği zaman diğer kişide de bazı etkiler göstererek kendisini ortaya çıkarmaktadır. Şimdi günümüzde sık karşılaşılan bakteri hastalıklarına bir göz atalım.

Menenjit: bu bakteri hastalığı, genellikle beyin bölgesinde meydana gelen sorunlardan dolayı ortaya çıkmaktadır. Beyni saran zararların bakterilere bağlı olarak iltihaplanması durumuna menenjit denilmektedir. Bu bakteriler, bazı insanlarda ölüme neden olacak derecede büyüyebilir. Eğer bu bakteri hastalığı sorununa doğru ve zamanında müdahale yapılırsa olumlu sonuçlar alınabilir.

Zatürre: Günümüzde çok sık karşılaşılan bir bakteri hastalığıdır. Akciğer üzerinde iltihaplanmalarla kendisini gösteren bu hastalık genellikle virüsler ve bakterilerden kaynaklanarak oluşmaktadır. Tedavi edilmediğinde insanlarda öldürücü etkiler gösterebilmektedir. Zatürre hastalığının oluşabilmesi için ortam gerektiği için kendi kendine oluşan bir hastalık olduğu söylenemez.

Kızamık: bu hastalık, direk olarak çocukları etkileyen ve son derece bakteriyel bir hastalıktır. Kızamık bakterisi 150 nanometre boyutlarında ve bu şekilde oldukça küçük yapılıdır. Bu bakteriler, hapşırma sırasında kişiden kişiye geçebileceği için son derece tehlikelidir. Meydana geldiği zaman insanlarda ciddi şekilde yüksek ateş, ciltte lekelenme ve buna benzer belirtilere neden olur. Çocuklarda bağışıklık sisteminin zayıf olması, çocuğun kızamıktan etkilenmesine yol açmaktadır.

Kuduz: Çok eski zamanlardan beri insanlar tarafından çok iyi bilinen bu hastalık, kuduz bakterisini taşıyan hayvanların ısırmaları sonrasında başlayan bir hastalıktır. Bu hayvanların salyalarında ve sümüklerinde bulunan bakteriler öldürücü etkilere sahiptir. Bu nedenle birçok kişi kuduz adındaki bu bakteri hastalığından korkar.

AİDS: Bakteri hastalıkları arasında yine oldukça tehlikeli olan bir hastalıktır. Daha çok cinsel yol ile bulaşsa bile aynı zamanda kan yoluyla kişiden kişiye geçer. Günümüzde net olarak tedavisi olmayan bakteri hastalıklarından biridir. Bu nedenle oldukça tehlikelidir. Aids hastalığına neden olan bakterilerin bir diğer adı HIV'dir. Sıkıca paketlenmiş bir genetik yapıya sahip olduğu için birçok şekilde uğraş verilse bile tedaviler gerçekleştirilememektedir. Bu bakterinin genetik materyali RNA'dan oluşur.

Uçuk: Yine sık görülen bakteri hastalıklarından bir tanesidir. Polyo ve çocuk felci de denilen bir hastalıktır. Genellikle insan vücuduna ağızdan girerek kan yoluyla birçok bölgeye yayılabilir. Bu bakteri etkisini gösterir ve ortadan kaybolur. Bu şekilde birçok kişi bakterinin vücuttan gittiğini düşünürken, bu bakteri etkisini tekrardan etkilerini ortaya çıkarır ve kişide sorunlara neden olur.
" } ] }