{ "title": "Bakteri Kolonileri", "image": "https://www.bakteri.gen.tr/images/bakteri-kolonileri.jpg", "date": "21.01.2024 10:24:35", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Bakteri Kolonileri hakkında bilgi vermeden önce size kısaca bakteriler hakkında bilgi vereceğim. Bakteriler insan vücudunda olmak üzere yanardağ kenarlarına kadar pek çok yerde bulunmaktadır. Hatta geçtiğimiz günlerde yapılan sunulara göre ise uzayda yapılan araştırmalarda marsta da bulunmaktadır. Bu kadar yayılım içerisinde bulunan canlılar genellikle prokaryot yapıda bulunmaktadır. Bakteriler bu koca evrende bu şekilde her yere yayılmış durumdayken bazen bu amansız yolculukta tek başına yaşamakta bazen ise yanına birçok yol arkadaşı alarak koloniler halinde yaşamaktadır.

Bakteri Kolonileri denince aklımıza ilk gelen şey bakterilerin oluşturduğu bir topluluktur ve gerçekte olan durumda budur. Fakat bu oluşum birbirinden farklı atalardan oluşmuş bakteriler topluluğu değildir. Bir bakterinin kendinden başka bir bakteri ile temas içeren bir birliktelik sonucu oluşamamaktadır. Ata birey bölünme sonucu İki yeni birey yani oğul birey oluşturmaktadır. Bu oluşabilecek bireyler birbirine hücre içinde sentezlenen yapışkan enzim içerikli maddelerle bağlanır ve yaşamsal devamını bu şekilde devam ettirir. Bakteri Kolonilerinin oluşum evresi tam bir evrim alt yapısıdır. Bakteri Kolonileri tek hücreli bir canlının oluşturduğu çok hücreli yapı formudur. Bu durum tek hücreli formdan çok hücreli forma geçiş evresidir.

Bakteri Kolonileri
Gonium kolonisi

Bakteri Kolonilerinin en basit yapılı kolonisidir. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre Gonium kolonisi basit yapıdan karmaşık yapıya geçiş kapısıdır. Karmaşık yapılıların atası olarak bilinir ve 4-6 oğul bakterilerden oluşmaktadır. Yapı bakımından herhangi bir özelleşme bulunmamaktadır. Bu yüzden ayrılabilirler ve yaşamlarına devam edebilirler.

Pandorina kolonisidir

En bilindik kolonilerden biridir. Gonium kolonisine oranla daha çok oğul bakteri bulundurmakta ve daha gelişmiş yapıdadır. Bu Bakteri Kolonileri genellikle 8 biriyle, 16 bireyle veya 32 bireyle sağlamaktadır. Bu Bakteri Kolonilerinde de herhangi bir özelleşme bulunmamaktadır.

Volvoks kolonileridir

Bu canlı kolonisi bakterilerin en üst sürümü gibidir. Bu zamana kadar daha gelişmiş bir koloni daha bulunmamaktadır. Bu kolonide arka ve ön kısım gelişmiştir. Yani ağız ve anüsü bulunmaktadır. Topluluğun sayısı 1000 birey ve 3000 birey arasında bulunduğu için özelleşmeler meydana gelmiştir. Bu bakterilerde yeni bireyler oluşurken yaşlı bireyler ölmektedir. Ayrıldıkları zaman beraber yaşamalarının imkânı yoktur.
" } ] }