{ "title": "Bakteri Nasıl Ürer", "image": "https://www.bakteri.gen.tr/images/bakteri-nasil-urer.jpg", "date": "19.01.2024 15:55:47", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bakteri nasıl ürer, bakterilerin üremesi genellikle bölünerek yani eşeysiz olsa da bazı bakteriler eşeyli üreme yoluyla da ürerler. Yaşadıkları ortamda kendileri için yeterli su ve besin maddesinin olması halinde, sıcaklığın uygun olduğu hallerde hızla bölünerek çoğalırlar. Bakterilerin bölünmesi tam olarak mitoz olmamasına rağmen, bu yüksek organizmalardaki mitoza benzer. Bakterilerin böyle üremesi eşeysiz üreme şeklidir.

Bakterilerde eşeysiz üreme

Bakteriler her 20 dakikada bir yeniden bölünebilecek hale gelir. Eğer bakteri popülasyonunu kontrol altında tutan etkenler olmasaydı, böyle bir çoğalmanın sonucunda, sadece bir bakteriden 24 saat içinde yaklaşık 2000 ton ağırlığa sahip olan bakteri kitlesi oluşabilirdi. Gerçekte böyle bir çoğalma söz konusu olmaz. Çünkü bakteriler kısa sürede çoğalmaları için gerekli olan su ve besin maddelerini tüketirler. Çoğalma sırasında ortamda aynı zamanda asitli bileşikler ve alkolle beraber zehirli atıklarda oluşur. Bu şekilde ortamda birikim yapan maddeler, ortamdaki bakterileri öldürerek, sayılarının artmasına engel olur. Bu sayede bakteri popülasyonundaki artma, bakterilerin kendi çalışmaları sonucunda dengede tutulmuş olur. Zamanın ilerlemesiyle birlikte ortamdaki zehirli maddelerin yoğunluğu arttığından, ölüm oranı da artmaktadır. Eğer zehirli madde birikimi aşırı oranda olursa, bakterilerin tamamı da ölebilir.

Bazı bakteriler oldukça dayanıklı olan endosporlar oluştururlar. Endospor bakterinin dayanıklı bir zarla çevrilmesi sonucunda bakterinin içinde oluşur. Bunların kuraklığa, ısıya ve donmaya karşı oldukça dayanıklı olması, ancak metabolik faaliyetlerinin yok denebilecek kadar az olması karakteristik özellikleridir. Olgunlaşan endosporlar bakterinin içinde tek olarak olur. Meydana geldikleri hücrenin ortasında, kenarında yer alabilen endosporlar küre ya da oval şekilde olurlar. Bunlar en elverişsiz ortamda bile canlılıklarını korurlar. Kuru bir ortamda endospor yaklaşık 60 yıl kadar canlı kalabilir. Bu süre sonunda bile su ve besin maddesi sağlayan endospor yeniden faaliyete geçebilir ve bölünmeye başlayabilir.

Bakterilerin çoğunluğu + 100 derecede ölür. Ancak endosporlar bu derece sıcaklıkta bile ölmez. Bazıları + 121 derecede bile 15 dakika kadar kalarak ölür. Endosporlar düşük sıcaklıklarda bile dayanıklı bir yapıya sahiptir. Canlılar dünyasında endosporlar kadar u derece kötü koşullara dayanabilen başka bir canlıya rastlanmamıştır.

Bakterilerde eşeyli üreme

Bakterilerin bazıları kendi yalıtım maddesiyle birlikte bir miktar sitoplazma, aynı türden başka bir bakteriye aktarma yaptığında, bu tür üremeye eşeyli üreme denir. İki bakterinin yan yana gelmesiyle oluşan geçici sitoplazma köprüsünden, genleri oluşturan DNA molekülü hücrenin birinden diğerine aktarılır. Eşeyli üremeden DNA veren erkek hücre, DNA alan hücrede dişi hücre olarak kabul edilir. Bakterilerin eşeyli üreme sayesinde yeni gen kombinasyonlarına sahip olması nedeniyle, ortaya çıkan bakteriler daha dayanıklı türler haline gelir.
" } ] }