{ "title": "Bakteri Türleri", "image": "https://www.bakteri.gen.tr/images/bakteri-turleri.jpg", "date": "20.01.2024 07:53:00", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Bakteri türleri, Bakteri tek hücreli bir organizmadır. Genel olarak birkaç mikrometre büyüklüğünde olan bu bakteriler çeşitli şekillerde mevcuttur. Bazı bakteriler spiral şeklinde bazıları, küresel şekilde, bazıları da virgül şeklindedir. Yer yüzünün her ortamında bakteri mevcuttur.

Bakterilerin olduğu yerler
Bakteriler gıdaların geri dönüşümü için hayati bir önem taşır. Gıda döngülerinde oluşan çok önemli adımlar arasındadır. Atmosferden azot fiksasyonu olayı da bakterilere bağlıdır. Ancak dünyada bulunan bakterilerin tamamı henüz tanımlanamamıştır. Bakterilerin sadece yarısı kadarı laboratuvar ortamlarında kültürlenebilmiştir. Bakterileri araştıran ve sadece bakterilere özgü bir bilim dalı olan bilim bakteriyolojisi vardır. Bu bölüm mikrobiyolojinini bir dalı olarak tanımlanmıştır.

Bakteri türleri, içerisinde insan vücudunda olan bakteriler bir insandaki hücre sayısının on katı civarındadır. Bu bakteriler özellikle sindirim sisteminde ve deride mevcuttur. Bu bakterilerin çoğunluğu bağışıklık sistemini güçlendirici yani dost bakteri özelliği taşımaktadır. Ne kadar dost bakteriler olarak insan vücudundaki bakterileri nitelendirsek de içlerinde zararlı olanları da vardır. Bunlardan bazıları da patojen bakterilerdir. Bu bakteriler enfeksiyonel durumlara neden olabilir.

Enfeksiyon üreten bakterilerin yaptığı hastalıklar arasında, şarbon, frengi, cüzzam, kolera ve veba başta gelir. En yaygın ve ölümcül olanı ise veba hastalığıdır. Solunum yolu enfeksiyonu olarak bilinen veba dünyada yaklaşık olarak iki milyon insanın canını almıştır.

Bakteri türleri
Bir de bakteriler kendi içlerinde şekillerine ve boylarına göre kendi içerisinde bir ayrışma gösterir. Şekillerine göre boyları enlerinden daha uzun olan bakterilere bacillus denir. Yuvarlak olan bakterilere ise coccus denir. Coccus bakteriler kendi içerisinde gruplara ayrılır.

Bunlar; Diplokok bakteriler, monokok bakteriler, Streptekok bakteriler, Stafilakok bakteriler olarak isimlendirilmiştir.

Şekillerine göre bakteriler
  • Basil ve çubuk şeklinde olan bakteriler,
  • Spiral şeklini almış bakteriler,
  • Yuvarlak bakteriler,
  • Vibrio yani virgül şeklindeki bakterilerdir.
Oksijen durumuna göre bakteriler
  • Oksijenli ortamda yaşayan bakteriler, yani aerob bakteriler,
  • Geçici anaerob bakteriler,
  • Geçici aerob bakteriler,
Anaerob bakteriler oksijensiz ortamda yaşayan bakteriler

Beslenme şekline göre bakteriler
  • Ototrof bakteriler,
  • Hetetrof bakterilerdir.
Bakterilerin yapısı her birinde farklı şekildedir. Bakteriler prokaryot hücreler olduğundan, hücre etrafını saran iki tip örtü tabakası vardır. Bakterilerin içlerinde hücre zarı onun üzerinde ise kalın hücre duvarı protein, karbonhidrat ve yağdan meydana gelir. Bakterilerde diğer çekirdekli hücrelerdeki gibi zar ile çevrili bir çekirdekleri yoktur. Kalıtım maddesi DNA'dan yapılmıştır. Çekirdek sahası denen yerde DNA'sı vardır. Bakterilerden sadece çok az bir kısmı ototroftur. Geriye kalanların organik madde sentezle olanları hariç hetetroftur. Bakteriler türleri, bakımından oldukça çok ve karmaşıktır. Henüz bilinmeyen çok sayıda bakteri çeşidi vardır. İnsanoğlu günümüz teknolojisi yardımıyla ancak yarısı kadarını çözümleyebilmiştir. Fakat halen birçok bakteri bilinmezliğini korumaktadır.
" } ] }