{ "title": "Bakterilerde Konjugasyon", "image": "https://www.bakteri.gen.tr/images/bakterilerde-konjugasyon.jpg", "date": "19.01.2024 05:43:05", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "
Bakterilerde Kononjugasyon, Hücre teması ile bakterilerin arasında meydana gelen gen aktarımına verilen addır. Bu tür gen transferi yatay aktarım olarak işler, genellikle üreme ile karıştırılsa da konjugasyon sırasında zigot oluşmaz. Genetik bilgilerin hücreler arasında aktarımı bir sonraki nesil için faydalı olabilir. Konjugasyon sonrasında bakteri antibiyotik direnci geliştirebilir. Konjugasyon yapan bakteri kendine yeni bir piramit oluşturur ve yeni konaklara aktarım sağlayabilir.

Bakterilerde Konjugasyon Nasıl Olur?

Bakteri konjugasyona başladığı zaman relaksozom denilen protein kompleksi, transfer merkezi olan organelle DNA'ya bir çentik atar. ' F' plazmit sistemde relaksozom TriaL TraM ile konak bakteriden aktarım yapar. Transfer olan faktör çift sarmal yaparak ayrışır ve alıcı bakteriye aktarım olur.

Plazmit eğer konak gene entegre olduysa verici plazmite korucu DNA ve plazmit DNA birlikte aktarılabilir. Böylece bakterit rekombinasyon ile alıcı gene tam anlamıyla entegre olur ve gen akımı sağlanır.

Bakterilerde konjugasyonun Önemi

Özellikle patojen bakteriler insan sağlığı açısından son derece zararlı bakterilerdir. Antibiyotiğin icadından bu yana patojen bakteriler ile tıp bilimi arasında ciddi bir savaş vardır. Her yeni hastalık ve enfeksiyon karşısında tıp alanında yeni bir ilacın gelişmesi ile tedaviye yönelik bir hamle yapılır fakat birkaç kez aynı ilacı kullanan hastaların ilaca direnç gösterdiği ve zaman zaman aynı hastalıktan bir önceki seferde tedavi olmasına rağmen bir sonraki seferde bir işe yaramadığından bahsedildiği olmuştur. İste bu durum bakteri konjugasyonundan kaynaklanır. Bakteriler konjugasyon esnasında DNA sarmallarında bulunan bilgileri bir sonraki nesillerine aktarırlar. Bu sebeple antibiyotik direnci gerçekleştirebilirler.
" } ] }