{ "title": "Bakterilerin Özellikleri", "image": "https://www.bakteri.gen.tr/images/bakterilerin-ozellikleri.jpg", "date": "21.01.2024 13:48:13", "author": "Soner Bahsi", "article": [ { "article": "Bakterilerin Özellikleri, Bakteriler, gözle görülemeyecek kadar küçük olan canlı mikroorganizmalardır. Çıplak gözle görülemeyen bakteriler ancak mikroskop yardımıyla görülür. Bakteri denince akla hemen hastalık yapan virüsler gelmektedir. Oysa bakteriler arasında faydalı olanları da vardır. Bakteriler ikiye ayrılmaktadır.

Yararlı Bakteriler: bu bakteriler sindirimi kolaylaştırır ve midede, bağırsakta yaşarlar. Tüketilen gıdaların sindirilerek dışarı atılmasına yardımcı olurlar. Toprakta da bulunan bazı bakteriler pil, plastik, kâğıt, ağaç kalıntıları gibi toprağa düşen maddeleri parçalar ve toprağa karışmasını sağlar. Bazı yararlı bakteriler de üzümden sirke, sütten yoğurt elde edilmesini sağlar. Yararlı bakteriler yaraların etrafında oluşarak yaraların kapanmasına da yardımcı olurlar. Antibiyotik yapımında kullanılarak, insan vücudunu hastalıklara karşı korurlar.

Zararlı Bakteriler: bu bakteriler ise yemeklerin bozulmasına, bazı eşyaların paslanmasına ve çürümesine neden olurlar. Kişilerin hastalanmasına sebep olurlar. Özellikle idrar yollarında, boğazda veya kulakta çok fazla görülürler.

Bakterilerin Yaşadıkları Alanlar

Bakteriler her yerde uygun bir ortam buldukları her yerde yaşayabilirler. Örneğin suda yaşayan bakteriler, hayvan veya insan vücudunda yaşayan bakteriler, havada yaşayanlar, toprakta yaşayanlar, eşyaların yüzeyinde yaşayanlar gibi pek çok bakteri yaşam alanı vardır.
" } ] }