{ "title": "Biyoloji Bakteriler", "image": "https://www.bakteri.gen.tr/images/biyoloji-bakteriler.jpg", "date": "20.01.2024 11:33:19", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Biyoloji Bakteriler, aslında ne kadar küçük canlılarda olsalar konu bakımından biyoloji dalında büyük bir hakimiyete sahiptir. Bakteriler denince aklımıza gelen ilk şey mikroskobik canlılardır. Yaşam alanları oldukça geniş olan bu canlıların büyük bir kısmı zararlıyken bir kısmı ise oldukça yararlıdır. Genellikle prokaryot yapıda olsa da ökaryot yapıda olan nadir çeşitleri de vardır.

Biyoloji Bakterilerin hayatımızdaki yerinden bahsetmek istiyorum. Bakteriler hayvanların yapısında yaşamaktadır. Bu konu hakkında biz insanların sınıfında yani memeliler sınıfında bulunan otçul hayvanlarda bulunan inekleri örnek vereceğim. İneklerin selülozu sindirmesi için gerekli olan enzimi ineklerin bağırsaklarında yaşayan bakteriler üretmektedir ve ineğin ot içinde olan gerekli besinleri almasını sağlamaktadır. Bir başka örnekte ise fermantasyon olayıdır. Bakterilerin uyguladıkları fermantasyon sayesinde sütten yoğurt; üzümden sirke elde edilmektedir.

Biyoloji Bakterilerinin yararları olduğu kadar zararlı olan türleri de bulunmaktadır. Bu zararlı bakterilerin genel özelliği enfeksiyon yapıcı olmasıdır. Virüsler ne kadar hastalık yapıcı olarak bilinse bakterilerin hastalık bakımından vücuda verdiği hasar daha büyüktür. Biyoloji Bakteriler tıp dünyasında hastalıklara karşı üretilen ilaçlar genel olarak bakterilerin insan vücudunda belirttiği hasarlar ve buna bağlı olarak karşı koyamadığı reaksiyonlar göz önünde bulundurulur.

Biyoloji Bakterileri tıp alanında araştırmak amacıyla çokça kullanılmaktadır. Genellikle araştırma amaçlı yani ilaç sanayisinde ilaç yapımında gerekli tetkiklerde bulunmak amaçlı kullanılmaktadır. Biyoloji Bakterilerinin diğer bir kullanım amacı direk ilaç içine katılarak tedavi etme yöntemidir.

Biyoloji Bakteriler az önce de bahsettiğimiz üzere prokaryot bir yapıdadır. Ayrıca kalıtım materyali protein kılıfı ile yani histon kılıfıyla kaplı değildir. Bu sayede tıp alanında rahatlıkla kullanılmaktadır. Kalıtım materyali yani deoksribo nükleit asidi (DNA) dışında olağan dışı durumlar nedeniyle endospor oluşturur. Bunun dışında yine olağan durum için yuvarlak yapılı kalıtım materyali olan plazmiti üretir.
" } ] }