{ "title": "Et Yiyen Bakteri", "image": "https://www.bakteri.gen.tr/images/et-yiyen-bakteri.jpg", "date": "20.01.2024 19:12:17", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Et Yiyen Bakteri olarak bilinen 'Nekrotizan Fasiit' bakterisi, başta hastanelerden olmak üzere çeşitli yollarla bulaşabiliyor. Deri altına yerleşen bu bakteri, yerleştiği deri altında bölgesinde derin yaralar açıyor ve kemiğe ulaştığında da hasta için hayati tehlikeye sebep olmaktadır. Aynı zamanda oksijensiz ortamlarda da çok rahat yaşayabilen bakterilerdir.

Et Yiyen Bakteri (Nekrotizan Fasiit) enfeksiyonu için henüz tam anlamıyla bir tedavi söz konusu değildir. Doktorlar, enfeksiyonun yayılmaması için antibiyotik tedavisi uygulamaktadır ve bakteri bulaşan bölge kesilmektedir. Ancak uygulanan bu tedavi, bakterinin tekrar nüksetmesini önleyemiyor.

Grip virüsünü andıran et yiyen bakteri, genellikle bir çatlak ve kesikten vücuda girerek grip belirtilerine yol açmanın yanı sıra kasları kemirerek yok etmektedir. Bakteri deri ile temasında sorun oluşturmamaktadır, deri içine girdiği zaman yaralar açmaktadır. Hastalık vücudun bazı bölümlerinde kızarıklık ve deri enfeksiyonu oluşması ile ortaya çıkıyor ve deride derin ve ağrılı iltihaplara yol açarak tüm vücuda yayılıyor. Son aşamada ölüm nedeni genellikle zatürre ve doku kaybı sonucu olmaktadır. Hastaya büyük acı vererek kasları kısa bir zamanda çürüten et yiyen bakteri, 3 gün içerisinde hastanın ölümüne sebep olabiliyor. Hastalığın çok erken aşamasında teşhisi ile yoğun antibiyotik tedavisi sayesinde hastaların 3'te 2'si kurtarılabiliyor.

Et yiyen bakterienfeksiyonunun geçmişi

En hızlı yayılan hastalıklar arasında olan enfeksiyon en son 1998 yılında Amerika'da görülmüştür. Amerika 'da 1997 yılında 100 kişinin ölümüne neden olan et yiyen bakteri büyük bir paniğe yol açmıştır.

İngiltere'de hastanelerde yılda 2 bin kişinin et yiyen bakteri nedeniyle hayatını kaybetmesinden dolayı bilim adamları harekete geçmiştir. İngiltere'de yapılan araştırmalar sonucunda, sarımsakta bulunan 'allicin' maddesinin en güçlü antibiyotik olduğu ortaya çıkmıştır. İngiliz araştırmacılar, sarımsağın çok tehlikeli bir enfeksiyon olan et yiyen bakteri (Nekrotizan Fasiit) ile mücadelede kullanılması için çalışmalar başlatmıştır.

Et yiyen bakteri enfeksiyonu çok nadir fakat ciddi bir enfeksiyondur. Enfeksiyona yakalanan hastalardan 4 kişiden 1'i ölümle sonuçlanmaktadır. Hastalığa yakalananların çoğu öncesinde sağlıklı insanlardır.

Et yiyen bakterienfeksiyonuna yakalanma oranları
" } ] }