{ "title": "Gram Negatif Bakteriler", "image": "https://www.bakteri.gen.tr/images/gram-negatif-bakteriler.jpg", "date": "19.01.2024 14:09:15", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Gram Negatif Bakteriler, gram boyama esnasında kristal viyole boyasını tutmayan yani boyar maddeyi almayan bakterilerdir. Boyar maddeyi almamalarının sebebi hücre duvarına yani membrana sahip olmamalarıdır. Gram boyama sonrasında alkol ile yıkanan preparatta gram pozitif bakteriler mavi-siyah mor renkte tespit edilirken gram negatif bakteriler kırmızı pembe renge boyanırlar. Gram negatif bakterilerin birçoğu patojen bakterilerdir yani insanda çeşitli hastalıklara sebep olurlar.

Gram Negatif Bakterilerin Özellikleri Nelerdir?
Gram Negatif Bakteri Türleri

Gram negatif bakterilerin önemli bir türü proteobacteria sınıfırdır. Bu sınıfa; escheria coli, salmonella, enterobacteria ile pseudomanas, helicobakter ve legilonella dahildir.

Tıbbi açıdan kok diye tabir edilen patojen bakteri sınıfına neisseria gonorre, neisseria menengite, moroxel catarhalis girer. Bunlar ciddi hastalıklara yol açan patojen bakterilerdir. Neisseria gonorre bel soğukluğuna, neisseria menengite menenjit hastalığına, moroxel catarhalis ise solumun sistemi iltihabına sebep olur.

Basil türü gram negatif bakteriler, hemophilus influanze, klebsiella pnömania, legionella, pseodömanas aoraginosa ile escheria coli, enterebacter clocea, helicobakter pylori, salmonella enteridis olarak sıralanabilir. Bu sınıftaki bakteriler sindirim ve boşaltım sisteminde ciddi patojenlere sebep olurlar.

Gram Negatif Bakterilerin Tespit Edilmesi

Uygun preparat hazırlanmasının ardından, mikroskobik incelemeden önce lam üzerinde kristal viyole ile boyama yapılır ve alkol ile yıkanır. Alkol yıkamasından sonra gram pozitif bakteriler renk alırken gram negatif bakteriler almaz ve pembemsi kırmızı renkte kalırlar. Gram boyama işlemini mikrobiyologlar, biyologlar ya da laborantlar laboratuvar ortamında uygulamalıdırlar.
" } ] }