{ "title": "Gram Pozitif Bakteriler", "image": "https://www.bakteri.gen.tr/images/gram-pozitif-bakteriler.jpg", "date": "21.01.2024 01:39:54", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Gram Pozitif Bakteriler, gram boyama prosedürü uygulanmış besiyeri analizinde mikroskobik inceleme sonucunda mavi-siyah ya da mor renk alan bakterilerdir. Bu rengin anlamı; gram pozitif bakterilerin hücre çeperlerinde ultraviyole ve iyot karışımı bulunmasıdır. Hücre duvarı kalın olan gram pozitif bakteriler daha fazla ve daha parlak renk verirler.

Gram Pozitif Bakterilere Örnekler

Gram pozitif bakterilerin en büyük familyalarından biri firmiküt bakterilerdir. Bu grupta basil bakteriler, stafilokok, enterekok, listeria, streptokok sayılabilir. Bu bakteri sınıfı mycoplasma grubunun da üyesi olan bakteri türler ile birleşebilirler fakat bu durumda hücre duvarları oluşmadığından gram boyama yapılarak boyanamazlar.

Gram pozitif bakterilerin başka bir ailesi actinobakteria'dır. Guanin ve sitozin olarak iki gruba ayrılan bu familya kalın hücre duvarına sahiptir ve gram boyama esnasında parlak renk alıp mikroskop altında kolay tespit edilir. Bunlarla beraber deinokok-thermus türü bakteriler gram negatif bakteri sınıfına dahil olsalar bile boyar madde ile boyanabildikleri için gram pozitif bakteri sınıfında yer alırlar.

Gram Pozitif Bakterilerin Karakteristik Özellikleri Nelerdir?

1. Sitoplazmik zar (Membran ya da çeper)

2. Polisakkarit kapsül.

3. Kalın hücre duvarı.

4. Tek halkalı filagel yapı.

5. Teikoik ya da lipotekoik asit içerirler.

Gram Pozitif Bakterilerin Tespit Edilmesi

Gram pozitif bakteri familyası mikroskobik muayene ile tespit edilir ve bunu tespit etmek için gram boyama denen metot uygulanır. Uygun verici madde ile kültür ekimi oluşturulabilir veya materyal lam üzerinde metilen mavisi denilen boyar madde ile boyanabilir. Boyama işlemi yapıldıktan sonra mikroskop altında yapılan incelemede parlak mavi-siyah ya da mor renkte bakterilerin tespit edilmesi durumunda bakteri şekilleri ve üreme alanı şekillerine göre hangi familyaya uygun olduğuna karar verilir. Bu gram boyama işlemi laboratuvar ortamında mikrobiyolog, biyolog ya da laborantlar tarafından yapılır ve incelenir.
" } ] }