{ "title": "Kemosentetik Bakteriler", "image": "https://www.bakteri.gen.tr/images/kemosentetik-bakteriler.jpg", "date": "19.01.2024 03:05:06", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Kemosentetik bakteriler, yani diğer isimleri ile kemoototroflar, guruplarının en önemlileri nitrifikasyon bakterileri, denitrifikasyon bakterileri (Güherçile Bozanlar) demir Bakterileri, kükürt bakterileri benzeri grupları içermektedir. Bu bakteriler de madde döngüsünde, özellikle de azot (Yani nitrifikasyon) döngüsünde çok fazla önemlidirler. Amonyak, nitrit, nitrat, kükürt ve demir benzeri inorganik olan maddeleri oksitleyerek zararsız duruma getirirler. Bu oksitleme sonucu olarak açığa kimyevi enerji oluşur.

(Sübstrat Seviyesi Fosforilasyon) bu enerji ile de CO2 indirgemesi inşa ederek ve yıkarak metabolik reaksiyonlarda enerji eldesi amaçlı kullanacakları besinlerini sentezlerler. Bu besinleri sentezleyebilmek amaçlı ışık ve klorofil gerekmez, oksijen kullanılır. Kemosentetik bakteriler en fazla azotlu, kükürtlü, demirli maddeleri oksitlerler.

Kemosentez sonucu
Kemosentetik bakteriler ne türlü beslenir?

Bu bakteriler de madde devrinde çok fazla önemlidirler. Birtakım inorganik maddeleri oksitleyerek onları zararsız duruma getirirler. Meydana gelen maddeler ise bitkiler tarafından mineral tuzları şeklinde kullanılır. Bu oksitleme tepkileri sonucu açığa kimyevi enerji ortaya çıkar. Bu enerjiyle de CO2 indirgemesi yapılarak kendi besinlerini sentez ederler. Işık ve klorofil gerekmez. Bunların yerine oksijen kullanılır. Kemosentetik bakteriler en fazla azotlu, kükürtlü ve demirli maddeleri oksitlemektedirler.
Kemoototrof, kendileri için gerekli olan besini kemosentez ile kendi üretebilen canlılara denir. Pek çok kemoototrof bakteri yer almaktadır. Bilhassa azot döngüsünde çok fazla kemoototrof bakteriler mevcuttur. İnorganik maddeleri oksitleyerek elde ettikleri kimyevi enerji ile inorganik besinleri organik besinlere dönüştürebilen canlılardır. Şüphesiz klorofil içermezler. İşte bu amaçla oksijen üretmez CO2 çıkarırlar. Bu oluşan CO2 havada bulunan nem oranını da etkiler ve canlıların yaşamaları için gerekli maddenin üretilmesi ve onların kolay bir biçimde nefes almalarına katkı olanağı sağlar.

Kemoototrof organizma: Karbondioksiti asal karbon kaynağı olarak faydalanarak inorganik bileşiklerin indirgenmesinden enerji imkânı sunan organizmalardır.

Kemoototrof ve Fotoototrof Bakterilerle Aralarındaki Farklar Nedir?

Fototrof bakteriler: Sitoplazmalarında özgür klorofil taşırlar. Gereken enerjiyi güneş ışığından sağlayarak bunu kimyevi enerji haline dönüştürürler. Bazıları fotosentez olayında elektron kaynağı olarak H20 kullanmak yerine H2S ve H2 kullanırlar.

Kemotrof bakteriler: Organik olan maddeleri sentezlemek amaçlı gereken enerjiyi kükürt, demir, havadaki hidrojen ve azot benzeri bileşikleri oksitleyerek sağlarlar. Oksitleme sonucu kimyevi enerji açığa çıkar. Bu enerjiyle CO2 indirgemesi inşa ederek besinlerini sentezler. Sentezde ışık ve klorofile gereksinim yoktur. Oksijen kullanılır. Madde devrinde önemlidirler.
" } ] }