{ "title": "Koliform Bakteri", "image": "https://www.bakteri.gen.tr/images/kaliform-bakteri.jpg", "date": "21.01.2024 05:22:15", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Koliform Bakteriler, gıda ve suların sağlıklı olup olamadığını gösteren göstergeç bakterilerdir. Tanımlarken çubuksu, gram negatif, 35-37 derecede laktoz fermente edip, asit ve gaz üretirler. Koliform bakteriler özellikle hayvan dışkılarında bolca bulunurlar. Bunun dışında sulak arazilerde, toprakta, bataklık bölgelerde ve bitkilerde de bolca bulunurlar. Koliform bakteriler patojen değildir, yani kendileri hastalığa sebep olmazlar fakat çok kolay kültür oluştururlar. Özellikle dışkı alanlarında yaşayan koliform bakteriler kültür oluşturduklarında patojen hale geçebilirler.

Koliform Bakteri Oluşturan Cinsler
Koliform Bakterilerin Yaşamsal Alanları

Zirai atıklar, bu gibi alanlarda yerleşen koliform bakteriler hızla üreyip kültür alanları oluşturur ve hızla patojen hale geçebilirler.

Kanalizasyon atıkları, özellikle echerichia türü bakteriler tamamen dışkısal alanlarda yaşadığı için en çok bu tür kanalizasyon alanlarında saptanır. Dışkı kaynaklı beslenme sağladığı için bulaşma durumunda patojen etki eder.

Doğal yüzey sularının çeşitli atıklarla kontamine olması, bu gibi durumlarda koliform bakterilere uygun ortam hazırlanmış olur ve hızla yerleşip yayılım gösterirler.

Su veya gıda analizleri yapılırken belli bir miktarda koliform bakteriye rastlanması normal kabul edilirken, eser miktarda örnekte belirlenen parametrelerin üzerinde koliform bakteri tespit edilmesi durumunda, bölgede arındırma çalışması yapılması şarttır. Aksi halde endemik patojen salgınlara yol açılabilir. Su ve Gıda analizleri halk sağlığı labaratuvarı personelleri tarafından belli periyodlarla toplanır ve günlük ya da haftalık olarak tahlil edilir.
" } ] }