{ "title": "Salmonella Bakterisi", "image": "https://www.bakteri.gen.tr/images/salmonella-bakterisi.jpg", "date": "19.01.2024 11:39:29", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Salmonella bakterisi, Amerikalı patolog Daniel Elmer Salmon'a atfen bu şekilde adlandırılmıştır. Fakat Salmonella bakterisini ilk keşfeden onun ortağı Theobald Smith'tir. Salmonella Gram-negatif türde bir bakteridir. Salmonella bakterisi Avrupa yılda yüz bin kişiyinin hastalanmasına neden olan bakteriyel bir ajandır. Belirtileri genellikle ishal, yüksek ateş ve şeklinde karın ağrısıdır. Salmonella genellikle birçok evcil ya da yabani hayvanın bağırsaklarında bulunur. Bu da başta tavuk ve hindi eti, yumurta, inek eti olmak üzere çoğu gıda maddesindeki enfeksiyonun kaynağıdır. Çabuk üreyen bu bakterinin 150'den fazla çeşidi bulunmaktadır.

Salmonella bakterisi nasıl bulaşır?

Salmonella bakterisinin hayvanlardan insanlara bulaşma şekli uygun şekilde işlenip pişirilmemiş etlerdir. Bu gıdaların daha güvenli hale gelmesini sağlamak için hayvansal ürünlerdeki Salmonella miktarının azaltılması gerekmektedir. Salmonella bakterisi ortalama 12-72 saat arasında kendini belli etmektedir. Genellikle bir hafta içerisinde tedaviye gerek kalmadan geçmektedir. Bazı hastalarda hastaneye kaldırılma ya da antibiyotik başlanması gerekebilmektedir. Salmonella'dan korunabilmek için özellikle çiğ et ürünleri ya da çiğ yumurta ile temastan sonra başka bir ürüne temas edeceksek, ellerimizi yıkamalıyız. Çiğ ürünlere dokunduktan sonra kesinlikle ağzımıza dokunmuyoruz. Salmonella bakterisi 70 derecede ölmektedir. O yüzden yiyeceklerin iyice pişmesine dikkat ediyoruz. Tabi eti az pişmiş yemek isteyenler kendi düşünsün. Çiğ ürünler ile pişmiş ürünleri aynı tezgâhta doğramayın. Salmonella küçük çocuklar, yaşlılar ya da bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde öldürücü olabilmektedir. Salmonellanın neden olduğu hastalıkların en hafifi gıda zehirlenmesi, en ağırı ise Tifo olarak bildiğimiz rahatsızlıktır. Yiyeceklerin saklama koşulları da çok önemlidir. Örneğin soğuk ortamda beklemesi gereken bir gıdanın sıcak ortamda bekleyerek tarihi geçtiyse üzerindeki Salmonella bakteri sayısı hızla artacaktır. O yüzden çiğ yumurta kabuğuna dokunduktan, tavuk sevdikten ya da dışarıda bir hayvanı sevdikten sonra mutlaka ellerimizi yıkıyoruz.
" } ] }