{ "title": "Saprofit Bakteriler", "image": "https://www.bakteri.gen.tr/images/saprofit-bakteriler.jpg", "date": "20.01.2024 12:21:16", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Saprofit Bakteriler, bu tip bakteriler çürükçül veya leşcil bakteri sınıfında bulunurlar. Ölü organizma veya ölü organik maddeler üzerinde yaşam alanları kurup beslenir ve çoğalırlar. Yaşamlarına uygun ortam oluşturan ölü hayvan insan veya bitki kalıntıları üzerine yerleşip çoğalır ve yaşam alanı oluştururlar.

Saprofit Bakteriler Nerede Nasıl Yaşar

Saprofit Bakteriler, bakteri türlerinin çoğunluğunu oluşturan gruptur. Beslenme şekilleri ölü organ veya organizmalar üzerinde sıvısal alanlarda gerçekleşir. Genellikle ölü bitki veya hayvan leşlerinin üzerine yerleşir burada yayılma gösterirler. Amino asit veya glikoz alanında zengin ortamlara yerleşip beslenme yaptıklarından bulundukları ortama gaz salgılarlar ve buna kokuşma denir ve bulundukları ortamlarda hızlı çürüme gerçekleştirirler.

Saprofit bakterilerin bazı türleri sütün mayalanması veya peynirin mayalanması gibi alanlarda özellikle kullanılır. Saprofit bakteriler yaşam ve beslenme şekilleri açısından doğal denge ve tabiatın yaşamının devamında önemli rol oynamaktadırlar.

Saprofit Bakterilerin Görevleri
Saprofit Bakterilere Örnekler

Saprofit bakterilere en yaygın örnek olarak; kır mantarları, küf mantarları, maya mantarları gösterilebilir. Bu tip mantarlar ekmek yapımında, yoğurt yapımında, peynirin mayalanmasında, şarap yapımında v. B. Kullanılabilirler.
" } ] }