Et Yiyen Bakteri

Et Yiyen Bakteri olarak bilinen 'Nekrotizan Fasiit' bakterisi, başta hastanelerden olmak üzere çeşitli yollarla bulaşabiliyor. Deri altına yerleşen bu bakteri, yerleştiği deri altında bölgesinde derin yaralar açıyor ve kemiğe ulaştığında da hasta için hayati tehlikeye sebep olmaktadır. Aynı zamanda oksijensiz ortamlarda da çok rahat yaşayabilen bakterilerdir.

Et Yiyen Bakteri (Nekrotizan Fasiit) enfeksiyonu için henüz tam anlamıyla bir tedavi söz konusu değildir. Doktorlar, enfeksiyonun yayılmaması için antibiyotik tedavisi uygulamaktadır ve bakteri bulaşan bölge kesilmektedir. Ancak uygulanan bu tedavi, bakterinin tekrar nüksetmesini önleyemiyor.

Grip virüsünü andıran et yiyen bakteri, genellikle bir çatlak ve kesikten vücuda girerek grip belirtilerine yol açmanın yanı sıra kasları kemirerek yok etmektedir. Bakteri deri ile temasında sorun oluşturmamaktadır, deri içine girdiği zaman yaralar açmaktadır. Hastalık vücudun bazı bölümlerinde kızarıklık ve deri enfeksiyonu oluşması ile ortaya çıkıyor ve deride derin ve ağrılı iltihaplara yol açarak tüm vücuda yayılıyor. Son aşamada ölüm nedeni genellikle zatürre ve doku kaybı sonucu olmaktadır. Hastaya büyük acı vererek kasları kısa bir zamanda çürüten et yiyen bakteri, 3 gün içerisinde hastanın ölümüne sebep olabiliyor. Hastalığın çok erken aşamasında teşhisi ile yoğun antibiyotik tedavisi sayesinde hastaların 3'te 2'si kurtarılabiliyor.

Et yiyen bakterienfeksiyonunun geçmişi


En hızlı yayılan hastalıklar arasında olan enfeksiyon en son 1998 yılında Amerika'da görülmüştür.
Amerika 'da 1997 yılında 100 kişinin ölümüne neden olan et yiyen bakteri büyük bir paniğe yol açmıştır.

İngiltere'de hastanelerde yılda 2 bin kişinin et yiyen bakteri nedeniyle hayatını kaybetmesinden dolayı bilim adamları harekete geçmiştir. İngiltere'de yapılan araştırmalar sonucunda, sarımsakta bulunan 'allicin' maddesinin en güçlü antibiyotik olduğu ortaya çıkmıştır. İngiliz araştırmacılar, sarımsağın çok tehlikeli bir enfeksiyon olan et yiyen bakteri (Nekrotizan Fasiit) ile mücadelede kullanılması için çalışmalar başlatmıştır.

Et yiyen bakteri enfeksiyonu çok nadir fakat ciddi bir enfeksiyondur. Enfeksiyona yakalanan hastalardan 4 kişiden 1'i ölümle sonuçlanmaktadır. Hastalığa yakalananların çoğu öncesinde sağlıklı insanlardır.

Et yiyen bakterienfeksiyonuna yakalanma oranları

  • Zayıf bir bağışıklık sisteminiz varsa
  • Şeker, kanser, karaciğer gibi kronik bir hastalığınız varsa
  • Ameliyat yaraları da dahil cildinizde yaralar varsa
  • Vücudun enfeksiyona direncini azaltan steroid ilaçlar kullanıyorsanız yakalanma riski oldukça fazladır.
20.01.2024 19:12:17
Et Yiyen Bakteri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Et Yiyen Bakteri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Et Yiyen Bakteri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Bakterilerin Genel Özellikleri

Bakterilerin genel özellikleri konusuna girmeden kısaca bakterileri tanımak gerekir. Bakteriler monera alemini yaratan prokaryot canlıların en sık ve en...
Devamını Oku

Nitrifikasyon Bakterileri

Nitrifikasyon bakterileri, tabiattaki azotun dengesini sağlamada ciddi bir vazife üstlenirler. Karbon kaynağı olarak, karbondioksiti enerji kaynağı olar...
Devamını Oku

Gram Negatif Bakteriler

Gram Negatif Bakteriler, gram boyama esnasında kristal viyole boyasını tutmayan yani boyar maddeyi almayan bakterilerdir. Boyar maddeyi almamalarının sebebi ...
Devamını Oku

E Coli Bakterisi

E coli bakterisi, tıp alanında çok sık karşılaşılan bir bakteridir. İnsanlarda görülen birçok hastalığın oluşmasına neden olan bu bakteri, kişiden kişiye geç...
Devamını Oku

Aerob Bakteriler

Anaerob Bakteriler, Oksijensiz solunum yapan bakterilerdir. Yaşamları için oksijenin varlığına gereksinim duymayan bu bakteriler oksijenli ortamda yaşay...
Devamını Oku

Kemosentetik Bakteriler

Kemosentetik bakteriler, yani diğer isimleri ile kemoototroflar, guruplarının en önemlileri nitrifikasyon bakterileri, denitrifikasyon bakterileri (Gühe...
Devamını Oku

Saprofit Bakteriler

Saprofit Bakteriler, bu tip bakteriler çürükçül veya leşcil bakteri sınıfında bulunurlar. Ölü organizma veya ölü organik maddeler üzerinde yaşam alanları kur...
Devamını Oku

Virüs ve Bakterilerin Neden Olduğu Hastalıklar

Virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalıklar, çok çeşitlidir, bunların arasında ölümcül olanı da vardır. Virüslerin kendiliğinden metabolizmaları yoktur ve...
Devamını Oku

Gram Pozitif Bakteriler

Gram Pozitif Bakteriler, gram boyama prosedürü uygulanmış besiyeri analizinde mikroskobik inceleme sonucunda mavi-siyah ya da mor renk alan bakterilerdir. Bu...
Devamını Oku

Bakterilerin Yararları

Bakterilerin Yararları, Tek hücreli canlılar olan bakterilerin zararları olduğu gibi doğaya ve vücuda saymakla bitmeyecek yararları vardır. Farklı yapı ve şe...
Devamını Oku

Bakteri Çeşitleri

Bakteri çeşitleri, günümüzde yararlı ve zararlı olmak üzere çok çeşitli türlerde bulunmaktadır. Bakteri çeşitleri üzerine geçmiş yıllardan günümüze kada...
Devamını Oku

Arke Bakteriler

Arke Bakteriler, ökaryot bakteriler ve bakteriler, üç saha sisteminin temel grupları olarak nitelendirilir. Arkelerde bakteriler gibi çekirdekleri olmayan, t...
Devamını Oku

Rhizobium Bakterileri

Rhizobium Bakterileri, çubuk şeklinde, gram negatif, genel olarak aerobik metabolizmaya sahip olmakla beraber, çok düşük oksijen ortamında da gelişebile...
Devamını Oku

Zararlı Bakteriler

Zararlı Bakteriler, Bakteriler her ortamda bulunur. Yer altının derinliklerinde ta ki gökyüzüne kadar. Bakteriler tek hücreli mikroorganizma grubudur, genell...
Devamını Oku

Yararlı Bakteriler

Yararlı bakteriler, insanlarda ve diğer birçok canlıda çok önemli görevler yapmak üzere bulunan canlılardır. Bu bakteriler, özellikle ağız mide ve bağırsakla...
Devamını Oku

Maya Bakterileri

Maya Bakterileri, Bakteri türlerinden olan maya bakterileri bazen sütten yoğurt yapılmasına bazense bir hastalığa neden olabilir. Yani maya bakterileri tek b...
Devamını Oku

Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları

Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları, Kullanımları oldukça artmıştır. Son on yıl içinde moleküler kimya, bakteri biyoloji ve biyokimya alanında ile...
Devamını Oku

Ototrof Bakteriler

Ototrof Bakteriler, Yaşamlarını sürdürebilmek amacı doğrultusunda gereken bileşikleri, ışık enerjisi ve kimyasal enerji kullanarak inorganik bileşiklerden se...
Devamını Oku

Bakteri Hastalıkları

Bakteri hastalıkları, çok sayıda bakteri hastalığı bulunmaktadır, bu hastalıklar günümüzde de yaygın bir şekilde görülmektedir. Bakteri hastalığının bazıları...
Devamını Oku

Bakteri Nasıl Ürer

Bakteri nasıl ürer, bakterilerin üremesi genellikle bölünerek yani eşeysiz olsa da bazı bakteriler eşeyli üreme yoluyla da ürerler. Yaşadıkları ortamda kendi...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bakterilerin Genel Özellikleri
Nitrifikasyon Bakterileri
Gram Negatif Bakteriler
E Coli Bakterisi
Aerob Bakteriler
Son Forum Konuları
Bakteriler Alemi
Aeorob Fermente
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024