Laktik Asit Bakterileri

Laktik Asit Bakterileri, gıda alanında rahat üretime uygun yöntemler ile besinsel değerleri fazla güvenilir. Bekleme ömrü uzun ürünlerin eldesi esas teşkil etmektedir. Tüketicilerin doğal yöntemlerle ile imal edilen, kimyasal katkı maddesi bulunmayan, sağlık üstünde olumlu etkilerde bulunan gıdalar tercih edilir. Günümüzde ise gıda güvenliğinin uluslararası önemi artması ile sisteme uygun olan doğal gıda koruyucularının kullanılması ve sektörde yer almasına dair çalışmalar hızlılık kazanmıştır.
Konuya bu durumdan bakıldığında laktik asit bakterilerinin organik asit, asetpin, hidrojen, peptitler, reuterin, peroksit ve bakteriyosinler gibi çok farklı antimikrobiyal bileşikleri oluşturabilme kapasitesine sahip oldukları ve özellikle bu sebeple son 14 senedir doğal gıda koruyucusu olarak kullanımlarının yaygın olduğunu görülmektedir.

Önemli çeşitleri arasında, Lactobacillus, Tetragenococcus ve Vagococcus yer almaktadır. Organizmalar biçiminde isimlendirilmektedir. Karbonhidrat metabolizmaları göz önüne bulunduğunda homofermantatif olarak iki alt grupta oluşan aksonomisi, uzun senelerden bu zamana bakterilerin özellikleri göz önüne alınarak gerçekleştirilmektedir. Bu değerlendirmeye göre Betabacterium biçiminde üç alt grupta bulunmaktadır. Fakat günümüzde oluşan molekülerin biyoloji tekniklerinin sayesinde temelli sınıflandırmanın uygun bulunmadığı ileri sürülmektedir.

LAB'nin önemli metabolitlerinden olan olarak adlandırılan bakteriyosin bakterilerce ribozomal olarak sentezlenen, kısmen dar spektrumda bakterisi oluşturan, ısıya dayanıklı, oldukları için yapıları küçük aktif proteinlerdir.

Bakteriyosinler, 4 ana grupta bulunur


Bunlar lantibiyotikler;
  • Grup değiştirilmemiş peptitler
  • Grup büyük proteinler
  • Grup ve dairesel peptitler
  • Grup ve dairesel peptitler
Grup biçiminde isimlendirilmektedir.

Gıda biyo korumasında bulunan LAB'nin birçoğunun, lineer (Grup 1) değiştirilmemiş peptitler (Grup 2) ve dairesel peptitlere (Grup 3) ait olduğu bildirilmektedir. Geçmiş senelerde yapılan çalışmalarda gıda koruyucusu oldukça faydalı özellikler bulundurdukları net bir biçimde ortaya konmuştur.

Laktik Asit bakterileri gıdalara örnek vermek gerekirse


Peynirler


Peynirler fermente süt ürünlerinin çoğunda olduğu gibi laktik asit bakteri sonucu oluşturan bir üründür. Genel olarak iki ana aşamadan oluşan peynirler üretiminin ilk aşaması olan starter kültür inokulasyonundalaktikler kültürler kullanılır.

Bu aşamada kullanılan kültürler tarafından laktik asit üretilir. Daha sonra da süt proteini kazein, enzimi ile koagüle edilir. Peynir üretiminde genellikle streptococcus, lactococcus, velactococcus gibi laktik asit bakterilerinin değişik türlerde kullanılmakla beraber, kullanılan starter kültürlerin pıhtıya uygulanan ısısal işleme göre değişiklik gösterirler. Haşlanan pıhtılarda daha çok ve daha yüksek sıcaklıklara dayanıklı streptococcus ve yalnız başına kültür olarak kullanılırken, orta derecede ısısal işleme tabi tutulan peynirlerinde üretiminde s, termophilus ve lactobacillus bir arada kullanılmaktadır.
21.01.2024 16:19:17
Laktik Asit Bakterileri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Laktik Asit Bakterileri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Laktik Asit Bakterileri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Bakterilerin Genel Özellikleri

Bakterilerin genel özellikleri konusuna girmeden kısaca bakterileri tanımak gerekir. Bakteriler monera alemini yaratan prokaryot canlıların en sık ve en...
Devamını Oku

Nitrifikasyon Bakterileri

Nitrifikasyon bakterileri, tabiattaki azotun dengesini sağlamada ciddi bir vazife üstlenirler. Karbon kaynağı olarak, karbondioksiti enerji kaynağı olar...
Devamını Oku

Gram Negatif Bakteriler

Gram Negatif Bakteriler, gram boyama esnasında kristal viyole boyasını tutmayan yani boyar maddeyi almayan bakterilerdir. Boyar maddeyi almamalarının sebebi ...
Devamını Oku

E Coli Bakterisi

E coli bakterisi, tıp alanında çok sık karşılaşılan bir bakteridir. İnsanlarda görülen birçok hastalığın oluşmasına neden olan bu bakteri, kişiden kişiye geç...
Devamını Oku

Aerob Bakteriler

Anaerob Bakteriler, Oksijensiz solunum yapan bakterilerdir. Yaşamları için oksijenin varlığına gereksinim duymayan bu bakteriler oksijenli ortamda yaşay...
Devamını Oku

Kemosentetik Bakteriler

Kemosentetik bakteriler, yani diğer isimleri ile kemoototroflar, guruplarının en önemlileri nitrifikasyon bakterileri, denitrifikasyon bakterileri (Gühe...
Devamını Oku

Saprofit Bakteriler

Saprofit Bakteriler, bu tip bakteriler çürükçül veya leşcil bakteri sınıfında bulunurlar. Ölü organizma veya ölü organik maddeler üzerinde yaşam alanları kur...
Devamını Oku

Virüs ve Bakterilerin Neden Olduğu Hastalıklar

Virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalıklar, çok çeşitlidir, bunların arasında ölümcül olanı da vardır. Virüslerin kendiliğinden metabolizmaları yoktur ve...
Devamını Oku

Gram Pozitif Bakteriler

Gram Pozitif Bakteriler, gram boyama prosedürü uygulanmış besiyeri analizinde mikroskobik inceleme sonucunda mavi-siyah ya da mor renk alan bakterilerdir. Bu...
Devamını Oku

Bakterilerin Yararları

Bakterilerin Yararları, Tek hücreli canlılar olan bakterilerin zararları olduğu gibi doğaya ve vücuda saymakla bitmeyecek yararları vardır. Farklı yapı ve şe...
Devamını Oku

Bakteri Çeşitleri

Bakteri çeşitleri, günümüzde yararlı ve zararlı olmak üzere çok çeşitli türlerde bulunmaktadır. Bakteri çeşitleri üzerine geçmiş yıllardan günümüze kada...
Devamını Oku

Arke Bakteriler

Arke Bakteriler, ökaryot bakteriler ve bakteriler, üç saha sisteminin temel grupları olarak nitelendirilir. Arkelerde bakteriler gibi çekirdekleri olmayan, t...
Devamını Oku

Rhizobium Bakterileri

Rhizobium Bakterileri, çubuk şeklinde, gram negatif, genel olarak aerobik metabolizmaya sahip olmakla beraber, çok düşük oksijen ortamında da gelişebile...
Devamını Oku

Zararlı Bakteriler

Zararlı Bakteriler, Bakteriler her ortamda bulunur. Yer altının derinliklerinde ta ki gökyüzüne kadar. Bakteriler tek hücreli mikroorganizma grubudur, genell...
Devamını Oku

Yararlı Bakteriler

Yararlı bakteriler, insanlarda ve diğer birçok canlıda çok önemli görevler yapmak üzere bulunan canlılardır. Bu bakteriler, özellikle ağız mide ve bağırsakla...
Devamını Oku

Maya Bakterileri

Maya Bakterileri, Bakteri türlerinden olan maya bakterileri bazen sütten yoğurt yapılmasına bazense bir hastalığa neden olabilir. Yani maya bakterileri tek b...
Devamını Oku

Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları

Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları, Kullanımları oldukça artmıştır. Son on yıl içinde moleküler kimya, bakteri biyoloji ve biyokimya alanında ile...
Devamını Oku

Ototrof Bakteriler

Ototrof Bakteriler, Yaşamlarını sürdürebilmek amacı doğrultusunda gereken bileşikleri, ışık enerjisi ve kimyasal enerji kullanarak inorganik bileşiklerden se...
Devamını Oku

Bakteri Hastalıkları

Bakteri hastalıkları, çok sayıda bakteri hastalığı bulunmaktadır, bu hastalıklar günümüzde de yaygın bir şekilde görülmektedir. Bakteri hastalığının bazıları...
Devamını Oku

Bakteri Nasıl Ürer

Bakteri nasıl ürer, bakterilerin üremesi genellikle bölünerek yani eşeysiz olsa da bazı bakteriler eşeyli üreme yoluyla da ürerler. Yaşadıkları ortamda kendi...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bakterilerin Genel Özellikleri
Nitrifikasyon Bakterileri
Gram Negatif Bakteriler
E Coli Bakterisi
Aerob Bakteriler
Son Forum Konuları
Bakteriler Alemi
Aeorob Fermente
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024