Salmonella Bakterisi

Salmonella bakterisi, Amerikalı patolog Daniel Elmer Salmon'a atfen bu şekilde adlandırılmıştır. Fakat Salmonella bakterisini ilk keşfeden onun ortağı Theobald Smith'tir. Salmonella Gram-negatif türde bir bakteridir. Salmonella bakterisi Avrupa yılda yüz bin kişiyinin hastalanmasına neden olan bakteriyel bir ajandır. Belirtileri genellikle ishal, yüksek ateş ve şeklinde karın ağrısıdır.
Salmonella genellikle birçok evcil ya da yabani hayvanın bağırsaklarında bulunur. Bu da başta tavuk ve hindi eti, yumurta, inek eti olmak üzere çoğu gıda maddesindeki enfeksiyonun kaynağıdır. Çabuk üreyen bu bakterinin 150'den fazla çeşidi bulunmaktadır.

Salmonella bakterisi nasıl bulaşır?


Salmonella bakterisinin hayvanlardan insanlara bulaşma şekli uygun şekilde işlenip pişirilmemiş etlerdir. Bu gıdaların daha güvenli hale gelmesini sağlamak için hayvansal ürünlerdeki Salmonella miktarının azaltılması gerekmektedir. Salmonella bakterisi ortalama 12-72 saat arasında kendini belli etmektedir. Genellikle bir hafta içerisinde tedaviye gerek kalmadan geçmektedir. Bazı hastalarda hastaneye kaldırılma ya da antibiyotik başlanması gerekebilmektedir. Salmonella'dan korunabilmek için özellikle çiğ et ürünleri ya da çiğ yumurta ile temastan sonra başka bir ürüne temas edeceksek, ellerimizi yıkamalıyız. Çiğ ürünlere dokunduktan sonra kesinlikle ağzımıza dokunmuyoruz. Salmonella bakterisi 70 derecede ölmektedir. O yüzden yiyeceklerin iyice pişmesine dikkat ediyoruz.
Tabi eti az pişmiş yemek isteyenler kendi düşünsün. Çiğ ürünler ile pişmiş ürünleri aynı tezgâhta doğramayın. Salmonella küçük çocuklar, yaşlılar ya da bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde öldürücü olabilmektedir. Salmonellanın neden olduğu hastalıkların en hafifi gıda zehirlenmesi, en ağırı ise Tifo olarak bildiğimiz rahatsızlıktır. Yiyeceklerin saklama koşulları da çok önemlidir. Örneğin soğuk ortamda beklemesi gereken bir gıdanın sıcak ortamda bekleyerek tarihi geçtiyse üzerindeki Salmonella bakteri sayısı hızla artacaktır. O yüzden çiğ yumurta kabuğuna dokunduktan, tavuk sevdikten ya da dışarıda bir hayvanı sevdikten sonra mutlaka ellerimizi yıkıyoruz.
19.01.2024 11:39:29
Salmonella Bakterisi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Salmonella Bakterisi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Salmonella Bakterisi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Bakterilerin Genel Özellikleri

Bakterilerin genel özellikleri konusuna girmeden kısaca bakterileri tanımak gerekir. Bakteriler monera alemini yaratan prokaryot canlıların en sık ve en...
Devamını Oku

Nitrifikasyon Bakterileri

Nitrifikasyon bakterileri, tabiattaki azotun dengesini sağlamada ciddi bir vazife üstlenirler. Karbon kaynağı olarak, karbondioksiti enerji kaynağı olar...
Devamını Oku

Gram Negatif Bakteriler

Gram Negatif Bakteriler, gram boyama esnasında kristal viyole boyasını tutmayan yani boyar maddeyi almayan bakterilerdir. Boyar maddeyi almamalarının sebebi ...
Devamını Oku

E Coli Bakterisi

E coli bakterisi, tıp alanında çok sık karşılaşılan bir bakteridir. İnsanlarda görülen birçok hastalığın oluşmasına neden olan bu bakteri, kişiden kişiye geç...
Devamını Oku

Aerob Bakteriler

Anaerob Bakteriler, Oksijensiz solunum yapan bakterilerdir. Yaşamları için oksijenin varlığına gereksinim duymayan bu bakteriler oksijenli ortamda yaşay...
Devamını Oku

Kemosentetik Bakteriler

Kemosentetik bakteriler, yani diğer isimleri ile kemoototroflar, guruplarının en önemlileri nitrifikasyon bakterileri, denitrifikasyon bakterileri (Gühe...
Devamını Oku

Saprofit Bakteriler

Saprofit Bakteriler, bu tip bakteriler çürükçül veya leşcil bakteri sınıfında bulunurlar. Ölü organizma veya ölü organik maddeler üzerinde yaşam alanları kur...
Devamını Oku

Virüs ve Bakterilerin Neden Olduğu Hastalıklar

Virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalıklar, çok çeşitlidir, bunların arasında ölümcül olanı da vardır. Virüslerin kendiliğinden metabolizmaları yoktur ve...
Devamını Oku

Gram Pozitif Bakteriler

Gram Pozitif Bakteriler, gram boyama prosedürü uygulanmış besiyeri analizinde mikroskobik inceleme sonucunda mavi-siyah ya da mor renk alan bakterilerdir. Bu...
Devamını Oku

Bakterilerin Yararları

Bakterilerin Yararları, Tek hücreli canlılar olan bakterilerin zararları olduğu gibi doğaya ve vücuda saymakla bitmeyecek yararları vardır. Farklı yapı ve şe...
Devamını Oku

Bakteri Çeşitleri

Bakteri çeşitleri, günümüzde yararlı ve zararlı olmak üzere çok çeşitli türlerde bulunmaktadır. Bakteri çeşitleri üzerine geçmiş yıllardan günümüze kada...
Devamını Oku

Arke Bakteriler

Arke Bakteriler, ökaryot bakteriler ve bakteriler, üç saha sisteminin temel grupları olarak nitelendirilir. Arkelerde bakteriler gibi çekirdekleri olmayan, t...
Devamını Oku

Rhizobium Bakterileri

Rhizobium Bakterileri, çubuk şeklinde, gram negatif, genel olarak aerobik metabolizmaya sahip olmakla beraber, çok düşük oksijen ortamında da gelişebile...
Devamını Oku

Zararlı Bakteriler

Zararlı Bakteriler, Bakteriler her ortamda bulunur. Yer altının derinliklerinde ta ki gökyüzüne kadar. Bakteriler tek hücreli mikroorganizma grubudur, genell...
Devamını Oku

Yararlı Bakteriler

Yararlı bakteriler, insanlarda ve diğer birçok canlıda çok önemli görevler yapmak üzere bulunan canlılardır. Bu bakteriler, özellikle ağız mide ve bağırsakla...
Devamını Oku

Maya Bakterileri

Maya Bakterileri, Bakteri türlerinden olan maya bakterileri bazen sütten yoğurt yapılmasına bazense bir hastalığa neden olabilir. Yani maya bakterileri tek b...
Devamını Oku

Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları

Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları, Kullanımları oldukça artmıştır. Son on yıl içinde moleküler kimya, bakteri biyoloji ve biyokimya alanında ile...
Devamını Oku

Ototrof Bakteriler

Ototrof Bakteriler, Yaşamlarını sürdürebilmek amacı doğrultusunda gereken bileşikleri, ışık enerjisi ve kimyasal enerji kullanarak inorganik bileşiklerden se...
Devamını Oku

Bakteri Hastalıkları

Bakteri hastalıkları, çok sayıda bakteri hastalığı bulunmaktadır, bu hastalıklar günümüzde de yaygın bir şekilde görülmektedir. Bakteri hastalığının bazıları...
Devamını Oku

Bakteri Nasıl Ürer

Bakteri nasıl ürer, bakterilerin üremesi genellikle bölünerek yani eşeysiz olsa da bazı bakteriler eşeyli üreme yoluyla da ürerler. Yaşadıkları ortamda kendi...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bakterilerin Genel Özellikleri
Nitrifikasyon Bakterileri
Gram Negatif Bakteriler
E Coli Bakterisi
Aerob Bakteriler
Son Forum Konuları
Bakteriler Alemi
Aeorob Fermente
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024