Bakterilerin Genel Özellikleri

Bakterilerin genel özellikleri konusuna girmeden kısaca bakterileri tanımak gerekir. Bakteriler monera alemini yaratan prokaryot canlıların en sık ve en fazla bilinmekte olan sınıfıdır. O derece yaygındır ki dünyamızda bakterinin bulunmadığı yer yoktur diyebiliriz. En çok fazla organik atıkların bol yer aldığı yerlerde ve sularda yaşarlar.
Bununla birlikte, -90 derecelik buzullar içerisinde ve +80 derecelik kaplıcalarda yaşayabilen bakteri türleri de bulunur. Hava ve su damlacıkları aracılığıyla çok fazla uzak mesafelere taşınabilirler. Bakteriler deneysel olarak ilk kez 17. Asırda bakterileri gözlemleyebilen ve onların şekillerini anlatan Antoni Van Lövenhuk olmuştur.

Bakterilerin genel özellikleri nelerdir?

  • Tek hücreli prokaryotik canlılardır.
  • Mikroskop yardımıyla gözlenebilirler.
  • Büyüklükleri 0,1 mikro metre ile 10 mikro metre içinde değişir.
  • 3500 milyon seneden daha uzunca zamandır yeryüzünde var oldukları bilinmektedir.
  • O derece yaygınlar ki bugün dünyamızda bakterinin bulunmadığı yer yok diyebiliriz.
  • Gökyüzü ve su damlacıkları ile uzak mesafelere taşınabilirler.
  • -90 ile 80 santigrat derece içinde yaşarlar.
  • Deneysel olarak ilk kez 17. Yy. 'da Antoni Van Lövenhuk bakterileri gözleyerek onların şekillerini açıklamıştır.
  • Boyutları normal boyuttaki ökaryot hücrelerin mitokondrileri kadardır
  • Enzim sistemleri bulunur, orijinal metabolizmaları bulunur.
  • Nucleus ve zar sistemlerine ilişkin organeller bulunmaz.
  • Yönetici molekülü DNA dır ve nuclear bölgede çıplak olarak bulunur.
  • Protein, yağ ve karbonhidrat içerir hücre çeperi bulunur.
  • Bazılarında kapsül bulunur.
  • Sitoplazmada DNA, RNA, ribozom, poli ribozom, glikojen ve yağ damlacıkları bulunur.
  • Hücre zarları kıvrımlarından oluşmuştur mesezom ve tilakoid taşıyanlar bulunur.
  • Mesezom, oksijenli solunum Enzimleri taşırlar.
  • Tilakoid, klorofil taşırlar.
  • Flagellum (Kamçı) taşıyanlar etkin hareketlidir.
  • Tek ya da koloniler şeklinde yaşarlar.
Bu nedenle bakterilerde bariz tek mitoz ayrılma görülmez. Kalıtım maddesi çekirdek sahası olarak adlandırılan bölümde halka biçiminde çıplak DNA molekülünden ibarettir. DNA'nın uzunluğu bakterinin boyundan aşağı yukarı 500 kat büyüktür.

Bakterilerin çoğu kamçı olarak adlandırılan uzantılara da sahiptir. Kamçılar, bakterilere suda etkin hareket olanağı sağlar. Yuvarlak bakterilerde kamçı meydana gelmediği için hareketleri pasiftir. Kamçı, bacillus ve spirillum tipi bakterilerde görülmektedir. Kamçılar bakterinin her yerinden çıkabilir, sadece ucundan demet şeklinde de çıkabilir. Bazıları da tek kamçıya sahiptir. Bakteriler, toz parçacıklarına ya da su damlacıklarına tutunarak havada ve suda uzak mesafelere taşınabilirler.

Bakterilerde metabolik vakaları tertip eden enzim sistemleri, diğer canlıların enzim sistemlerine çok fazla alternatif yapıdadırlar. Bakteriler tüm hayatsal olayların gerçekleştiği en basit canlı türüdür. Tümü mikroskobiktir, bir hücreli yapıdadır. Büyüklükleri normal ökaryotik hücrelerin mitokondrileri kadardır. Prokaryot hücrelidirler. Yeryüzünde en fazla yer alan canlılardır. Toprağın 5 metre derinliklerinden tatlı ve tuzlu sulara ölü nebat ve hayvan artıkları üstünden, dinamik hücreler gibi farklı alanlarda yaşarlar. Sadece basit organel var olan zarsız ribozom organelleri bulunur. Birtakım bakteri zarlarında solunum enzimleri mezozozm etrafında toplanmıştır. Hücre zarı haricinde hücre duvarı bulunur. Yapısı bitkilerdeki benzeri selüloz değil, aminoasit ve glikoz türevlerinden oluşmuştur, peptidoglikondan meydana gelir. Haploid kromozomludurlar. Hücre çeperi haricinde patojen türü bakterilerin yapılarında kapsül bulunur. Kapsüller bakteriyi fagositozdan korur ve yüzeye tutunmasını olanağı sağlar.
19.01.2024 07:41:04
Bakterilerin Genel Özellikleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bakterilerin Genel Özellikleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Bakterilerin Genel Özellikleri"
işime yaradı tşk
ziyaretçi . 18.04.2019 18:32:03
Bakteriler aleminin genel özellikleri ve sınıflandırılması
Cebrail . 10.04.2018

Nitrifikasyon Bakterileri

Nitrifikasyon bakterileri, tabiattaki azotun dengesini sağlamada ciddi bir vazife üstlenirler. Karbon kaynağı olarak, karbondioksiti enerji kaynağı olar...
Devamını Oku

Gram Negatif Bakteriler

Gram Negatif Bakteriler, gram boyama esnasında kristal viyole boyasını tutmayan yani boyar maddeyi almayan bakterilerdir. Boyar maddeyi almamalarının sebebi ...
Devamını Oku

E Coli Bakterisi

E coli bakterisi, tıp alanında çok sık karşılaşılan bir bakteridir. İnsanlarda görülen birçok hastalığın oluşmasına neden olan bu bakteri, kişiden kişiye geç...
Devamını Oku

Aerob Bakteriler

Anaerob Bakteriler, Oksijensiz solunum yapan bakterilerdir. Yaşamları için oksijenin varlığına gereksinim duymayan bu bakteriler oksijenli ortamda yaşay...
Devamını Oku

Kemosentetik Bakteriler

Kemosentetik bakteriler, yani diğer isimleri ile kemoototroflar, guruplarının en önemlileri nitrifikasyon bakterileri, denitrifikasyon bakterileri (Gühe...
Devamını Oku

Saprofit Bakteriler

Saprofit Bakteriler, bu tip bakteriler çürükçül veya leşcil bakteri sınıfında bulunurlar. Ölü organizma veya ölü organik maddeler üzerinde yaşam alanları kur...
Devamını Oku

Virüs ve Bakterilerin Neden Olduğu Hastalıklar

Virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalıklar, çok çeşitlidir, bunların arasında ölümcül olanı da vardır. Virüslerin kendiliğinden metabolizmaları yoktur ve...
Devamını Oku

Gram Pozitif Bakteriler

Gram Pozitif Bakteriler, gram boyama prosedürü uygulanmış besiyeri analizinde mikroskobik inceleme sonucunda mavi-siyah ya da mor renk alan bakterilerdir. Bu...
Devamını Oku

Bakterilerin Yararları

Bakterilerin Yararları, Tek hücreli canlılar olan bakterilerin zararları olduğu gibi doğaya ve vücuda saymakla bitmeyecek yararları vardır. Farklı yapı ve şe...
Devamını Oku

Bakteri Çeşitleri

Bakteri çeşitleri, günümüzde yararlı ve zararlı olmak üzere çok çeşitli türlerde bulunmaktadır. Bakteri çeşitleri üzerine geçmiş yıllardan günümüze kada...
Devamını Oku

Arke Bakteriler

Arke Bakteriler, ökaryot bakteriler ve bakteriler, üç saha sisteminin temel grupları olarak nitelendirilir. Arkelerde bakteriler gibi çekirdekleri olmayan, t...
Devamını Oku

Rhizobium Bakterileri

Rhizobium Bakterileri, çubuk şeklinde, gram negatif, genel olarak aerobik metabolizmaya sahip olmakla beraber, çok düşük oksijen ortamında da gelişebile...
Devamını Oku

Zararlı Bakteriler

Zararlı Bakteriler, Bakteriler her ortamda bulunur. Yer altının derinliklerinde ta ki gökyüzüne kadar. Bakteriler tek hücreli mikroorganizma grubudur, genell...
Devamını Oku

Yararlı Bakteriler

Yararlı bakteriler, insanlarda ve diğer birçok canlıda çok önemli görevler yapmak üzere bulunan canlılardır. Bu bakteriler, özellikle ağız mide ve bağırsakla...
Devamını Oku

Maya Bakterileri

Maya Bakterileri, Bakteri türlerinden olan maya bakterileri bazen sütten yoğurt yapılmasına bazense bir hastalığa neden olabilir. Yani maya bakterileri tek b...
Devamını Oku

Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları

Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları, Kullanımları oldukça artmıştır. Son on yıl içinde moleküler kimya, bakteri biyoloji ve biyokimya alanında ile...
Devamını Oku

Ototrof Bakteriler

Ototrof Bakteriler, Yaşamlarını sürdürebilmek amacı doğrultusunda gereken bileşikleri, ışık enerjisi ve kimyasal enerji kullanarak inorganik bileşiklerden se...
Devamını Oku

Bakteri Hastalıkları

Bakteri hastalıkları, çok sayıda bakteri hastalığı bulunmaktadır, bu hastalıklar günümüzde de yaygın bir şekilde görülmektedir. Bakteri hastalığının bazıları...
Devamını Oku

Bakteri Nasıl Ürer

Bakteri nasıl ürer, bakterilerin üremesi genellikle bölünerek yani eşeysiz olsa da bazı bakteriler eşeyli üreme yoluyla da ürerler. Yaşadıkları ortamda kendi...
Devamını Oku

Bakteri

Bakteri, birbirinden bağımsız olarak yaşamını sürdürebilen küçük organizmalardır. Hücre yapıları prokaryottur. Boyutları ve biçimleriyle diğer mikroorganizma...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bakterilerin Genel Özellikleri
Nitrifikasyon Bakterileri
Gram Negatif Bakteriler
E Coli Bakterisi
Aerob Bakteriler
Son Forum Konuları
Bakteriler Alemi
Aeorob Fermente
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024