Laktik Asit Bakterileri

Laktik Asit Bakterileri

Laktik Asit Bakterileri, gıda alanında rahat üretime uygun yöntemler ile besinsel değerleri fazla güvenilir. Bekleme ömrü uzun ürünlerin eldesi esas teşkil etmektedir. Tüketicilerin doğal yöntemlerle ile imal edilen, kimyasal katkı maddesi bulunmayan, sağlık üstünde olumlu etkilerde bulunan gıdalar tercih edilir. Günümüzde ise gıda güvenliğinin uluslararası önemi artması ile birlikte, sisteme uygun olan doğal gıda koruyucularının kullanılması ve sektörde yer almasına dair çalışmalar hızlılık kazanmıştır. Konuya bu durumdan bakıldığında laktik asit bakterilerinin organik asit, asetpin, hidrojen, peptitler, reuterin, peroksit ve bakteriyosinler gibi çok farklı antimikrobiyal bileşikleri oluşturabilme kapasitesine sahip oldukları ve özellikle bu sebeple son 14 senedir doğal gıda koruyucusu olarak kullanımlarının yaygın olduğunu görülmektedir.
Önemli çeşitleri arasında, Lactobacillus, Tetragenococcus, ve Vagococcus yer almaktadır. organizmalar biçiminde isimlendirilmektedir. Karbonhidrat metabolizmaları göz önüne bulunduğunda homofermantatif olarak iki alt grupta oluşan aksonomisi, uzun senelerden bu zamana bakterilerin özellikleri göz önüne alınarak gerçekleştirilmektedir. Bu değerlendirmeye göre Betabacterium biçiminde üç alt grupta bulunmaktadır. Fakat günümüzde oluşan molekülerin biyoloji tekniklerinin sayesinde temelli sınıflandırmanın uygun bulunmadığı ileri sürülmektedir.

LAB’nin önemli metabolitlerinden olan olarak adlandırılan bakteriyosin bakterilerce ribozomal olarak sentezlenen, kısmen dar spektrumda bakterisi oluşturan, ısıya dayanıklı, oldukları için yapıları küçük aktif proteinlerdir.

Bakteriyosinler, 4 ana grupta bulunur
bunlar lantibiyotikler;
  • grup değiştirilmemiş peptitler
  • grup büyük proteinler
  • grup ve dairesel peptitler
  • grup ve dairesel peptitler
Grup biçiminde isimlendirilmektedir.
Gıda biyo korumasında bulunan LAB’nin bir çoğunun, lineer (grup 1) değiştirilmemiş peptitler (grup 2) ve dairesel peptitlere (grup 3) ait olduğu bildirilmektedir. Geçmiş senelerde yapılan çalışmalarda gıda koruyucusu oldukça faydalı özellikler bulundurdukları net bir biçimde ortaya konmuştur.

Laktik Asit bakterileri gıdalara örnek vermek gerekirse:

Peynirler:
Peynirler fermente süt ürünlerinin çoğunda olduğu gibi laktik asit bakteri sonucu oluşturan bir üründür. Genel olarak iki ana aşamadan oluşan peynirler üretiminin ilk aşaması olan starter kültür inokulasyonundalaktikler kültürler kullanılır.
Bu aşamada kullanılan kültürler tarafından laktik asit üretilir. Daha sonrada süt proteini kazein, enzimi ile koagüle edilir. Peynir üretiminde genellikle streptococcus, lactococcus, velactococcus gibi laktik asit bakterilerinin değişik türlerde kullanılmakla beraber, kullanılan starter kültürlerin pıhtıya uygulanan ısısal işleme göre değişiklik gösterirler. Haşlanan pıhtılarda daha çok ve daha yüksek sıcaklıklara dayanıklı streptococcus ve yalnız başına kültür olarak kullanılırken, orta derecede ısısal işleme tabi tutulan peynirlerinde üretiminde s, termophilus ve lactobacillus bir arada kullanılmaktadır.
Son Güncelleme : 08.12.2018 21:44:37

Laktik Asit Bakterileri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Laktik Asit Bakterileri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Bakterilerin Genel Özellikleri
Bakterilerin Genel Özellikleri
Bakterilerin genel özellikleri konusuna girmeden kısaca bakterileri tanımak gerekir. Bakteriler monera alemini yaratan prokaryot canlıların en sık ve en fazla bilinmekte olan sınıfıdır. O derece yaygındır ki dünyamızda bakterinin bulunmadığı yer yok...
Nitrifikasyon Bakterileri
Nitrifikasyon Bakterileri
Nitrifikasyon bakterileri, tabiattaki azotun dengesini sağlamada ciddi bir vazife üstlenirler. Karbon kaynağı olarak, karbondioksiti enerji kaynağı olarak da amonyak ve nitrit benzeri indirgenmiş inorganik azot kaynaklarını kullanırlar. Çevre mühendi...
Gram Negatif Bakteriler
Gram Negatif Bakteriler
Gram Negatif Bakteriler, gram boyama esnasında kristal viyole boyasını tutmayan yani boyar maddeyi almayan bakterilerdir. Boyar maddeyi almamalarının sebebi hücre duvarına yani membrana sahip olmamalarıdır. Gram boyama sonrasında alkol ile yıkanan pr...
E Coli Bakterisi
E Coli Bakterisi
E coli bakterisi, tıp alanında çok sık karşılaşılan bir bakteridir. İnsanlarda görülen birçok hastalığın oluşmasına neden olan bu bakteri, kişiden kişiye geçebildiği için bulaşıcıdır. E coli bakterisinin uzun adı "Escherichia coli" bakterisidir. Aslı...
Aerob Bakteriler
Aerob Bakteriler
Aerob Bakteriler, Oksijensiz solunum yapan bakterilerdir. Yaşamları için oksijenin varlığına gereksinim duymayan bu bakteriler oksijenli ortamda yaşayamaz. Bu yüzden toprağın derinliklerinde yaşarlar. Ayrıca gölün ve denizlerin diplerinde de yaşarlar...
Kemosentetik Bakteriler
Kemosentetik Bakteriler
Kemosentetik bakteriler, yani diğer isimleri ile kemoototroflar, guruplarının en önemlileri nitrifikasyon bakterileri, denitrifikasyon bakterileri (Güherçile Bozanlar) demir Bakterileri, kükürt bakterileri benzeri grupları içermektedir. Bu bakterile...
Saprofit Bakteriler
Saprofit Bakteriler
Saprofit Bakteriler, Bu tip bakteriler çürükçül veya leşcil bakteri sınıfında bulunurlar. Ölü organizma veya ölü organik maddeler üzerinde yaşam alanları kurup beslenir ve çoğalırlar. Yaşamlarına uygun ortam oluşturan ölü hayvan insan veya bitki kalı...
Virüs Ve Bakterilerin Neden Olduğu Hastalıklar
Virüs Ve Bakterilerin Neden Olduğu Hastalıklar
Virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalıklar, çok çeşitlidir, bunların arasında ölümcül olanı da vardır. Virüslerin kendiliğinden metabolizmaları yoktur ve çok küçüktürler. Ayrıca antibiyotiklerin virüsler üzerinde bir etkisi yoktur. Bu nedenle ken...
Gram Pozitif Bakteriler
Gram Pozitif Bakteriler
Gram Pozitif Bakteriler, gram boyama prosedürü uygulanmış besiyeri analizinde mikroskobik inceleme sonucunda mavi-siyah ya da mor renk alan bakterilerdir. Bu rengin anlamı; gram pozitif bakterilerin hücre çeperlerinde ultraviyole ve iyot karışımı bul...
Bakterilerin Yararları
Bakterilerin Yararları
Bakterilerin Yararları, Tek hücreli canlılar olan bakterilerin zararları olduğu gibi doğaya ve vücuda saymakla bitmeyecek yararları vardır. Farklı yapı ve şekillerde olan bakteriler birçok hastalığa yol açmalarına rağmen doğada hayatın sürekliliği iç...
Bakteri Çeşitleri
Bakteri Çeşitleri
Bakteri çeşitleri, günümüzde yararlı ve zararlı olmak üzere çok çeşitli türlerde bulunmaktadır. Bakteri çeşitleri üzerine geçmiş yıllardan günümüze kadar birçok araştırma yapılmış ve günümüzde de bu araştırmalar hala yapılmaktadır. Yapılan araştırmal...
Arke Bakteriler
Arke Bakteriler
Arke Bakteriler, ökaryot bakteriler ve bakteriler, üç saha sisteminin temel grupları olarak nitelendirilir. Arkelerde bakteriler gibi çekirdekleri olmayan, tek hücreli canlılardır, yani prokaryotları oluştururlar. Tarihte bulunan ilk arke bakteriler ...

 

Bakterilerin Genel Özellikleri
Nitrifikasyon Bakterileri
Gram Negatif Bakteriler
E Coli Bakterisi
Aerob Bakteriler
Kemosentetik Bakteriler
Saprofit Bakteriler
Virüs Ve Bakterilerin Neden Olduğu Hastalıklar
Gram Pozitif Bakteriler
Bakterilerin Yararları
Bakteri Çeşitleri
Arke Bakteriler
Rhizobium Bakterileri
Zararlı Bakteriler
Yararlı Bakteriler
Maya Bakterileri
Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları
Ototrof Bakteriler
Bakteri Hastalıkları
Bakteri Nasıl Ürer
Bakteri
Bakteriler Alemi
Bakteri Hücresi
Patojen Bakteri
Metan Bakterileri
Bakteri Türleri
Helikopter Bakterisi
Bakteri Kolonileri
Çürükçül Bakteriler
Bakteri Ve Virüsler
Popüler İçerik
Rhizobium Bakterileri
Rhizobium Bakterileri
Rhizobium Bakterileri, çubuk şeklinde, gram negatif, genel olarak aerobik metabolizmaya sahip olmakla beraber, çok düşük oksijen ortamında da gelişebi...
Zararlı Bakteriler
Zararlı Bakteriler
Zararlı Bakteriler, Bakteriler her ortamda bulunur. Yer altının derinliklerinde ta ki gökyüzüne kadar. Bakteriler tek hücreli mikroorganizma grubudur,...
Yararlı Bakteriler
Yararlı Bakteriler
Yararlı bakteriler, insanlarda ve diğer birçok canlıda çok önemli görevler yapmak üzere bulunan canlılardır. Bu bakteriler, özellikle ağız mide ve bağ...
Maya Bakterileri
Maya Bakterileri
Maya Bakterileri, Bakteri türlerinden olan maya bakterileri bazen sütten yoğurt yapılmasına bazense bir hastalığa neden olabilir. Yani maya bakteriler...
Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları
Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları
Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları, Kullanımları oldukça artmıştır. Son on yıl içinde moleküler kimya, bakteribiyoloji ve biyo kimya alanı...
Ototrof Bakteriler
Ototrof Bakteriler
Ototrof Bakteriler, Yaşamlarını sürdürebilmek amacı doğrultusunda gereken bileşikleri, ışık enerjisi ve kimyasal enerji kullanarak inorganik bileşikl...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bakterilerin Genel Özellikleri
Nitrifikasyon Bakterileri
Gram Negatif Bakteriler
E Coli Bakterisi
Aerob Bakteriler
Aeorob Fermente
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Aeorob Fermente
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018